/ BAŞKANLIĞIMIZ NAMAZ VAKİTLERİ KONUSUNDA BİRLİĞİ SAĞLAMAK İÇİN ÇALIŞIYOR.
BAŞKANLIĞIMIZ NAMAZ VAKİTLERİ KONUSUNDA BİRLİĞİ SAĞLAMAK İÇİN ÇALIŞIYOR.


Avrupa’nın pek çok bölgesinde yılın bazı dönemlerinde namaz vakitleri ya hiç oluşmuyor ya da çok erken veya geç oluşuyor. Yaşanan bu durum nedeniyle bölgede namaz vakitlerinin tespiti bir sorun olarak ortaya çıkmıştır. Bu problemi Kur’an ve sünnet ışığında çözmeye çalışan ilim adamları pek çok farklı görüş ve uygulama ortaya koydu. Bu nedenle bölgede uygulanan farklı takvimler, Müslümanların ciddi bir ihtilaf yaşamasına neden oldu.
 
Başkanlığımız, ihtilafları ortadan kaldırmak ve Müslümanların birliğini temin etmek amacıyla 2020 senesinde geniş katılımlı bir kongre yapmayı planladı. Din İşleri Yüksek Kurulu kongre hazırlıklarını yürütmek için alanında uzman din adamları ve astronomlardan müteşekkil bir ilmî komisyon oluşturdu. İlmî Komisyon, ilki İstanbul’da ikincisi ise Fransa’nın Strasburg kentinde iki hazırlık toplantısı gerçekleştirdi. İlmî Komisyon, kongre çalışmalarına altyapı oluşturması amacıyla 28-30 Eylül 2019 tarihlerinde Bolu’nun Gerede ilçesinde fecir ve şafak gözlemi yaptı.
Gözleme, Kurul Başkanımız Dr. Ekrem KELEŞ’in başkanlığında, Almanya Fetvâ Komisyonu Başkanı ve Avrupa Fetva ve Araştırma Meclisi Üyesi Dr. Hâlid HANEFÎ, Uluslarlarası Astronomi Merkezi Müdürü Muhammed Şevket ODEH, Paris Câmi Takvimi Temsilcisi İzzüddîn UVEYR, Milli Görüş Takvimi Temsilcisi İlhan BİLGÜ, Kurul Uzmanları Üzeyir ÖZTÜRK, Mehmet EKİM ile Başkanlığımızın astronomları İlhami AŞIKKAYA, Hümeyra Nur İŞLEK, Gürhan EREN, Doç. Dr. Ümit ERTEM’den oluşan uzman ekip tarafından gerçekleştirildi.
 
Sağlıklı bir sonuca ulaşılabilmesi amacıyla ışık kirliliğinin nispeten az ve ufkun açık olduğu Bolu ili Gerede ilçesinin yüksek mevkileri gözlem yeri olarak tercih edildi. Yapılan gözlemler sonucunda, Başkanlığımız tarafından belirlenen imsak ve yatsı vakitlerinin doğruluğu bir kez daha gözlem ekibi tarafından teyit edilmiş oldu. Diğer taraftan gözlem heyeti, Safer ayının ilk hilalini de gözleme imkanı buldu. Bölgede, Ay’ın Güneşten 49 dakika sonra batacağı ve Güneş battığı anda Hilal’in 8° 12’ ufkun üstünde bulunacağı hesapla tespit edilmişti. Astronomik hesaplara uygun olarak hilal Türkiye’nin de içinde yer aldığı geniş bir coğrafyadan görüldü.


 Görüntülü Cevaplar  Sıkça Sorulanlar  Dini Bilgiler  Soru Sor
 Konular