Kişisel Bilgiler

Dr. Mustafa KAHRAMAN
Din İşleri Yüksek Kurulu Uzmanı

Özgeçmişi

1965 yılında Sinop ili Boyabat ilçesi Keseköyünde dünyaya geldi. İlkokulu köyünde, orta ve liseyi Boyabat İmam-hatip Lisesinde 1983 yılında tamamladı. Aynı yıl Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesini kazandı ve 1988 yılında burayı bitirdi. Bu arada 1984 yılında Ankara Çankaya müftülüğünde imam-hatiplik görevine başladı. Fakülte bitince Diyanet İşleri Başkanlığının 10 aylık Yabancı Dil Ağırlıklı Hizmet İçi Eğitim Merkezi’nde İngilizce kursuna katıldı ve başarı ile tamamladı. Kurs sonunda 1989 Aralık-1990 Temmuz ayları arasında kısa dönem olarak vatani görevini İzmir ve Malatya’da tamamladı. Askerlik dönüşü 1990 yılı Kasım ayında Diyanet İşleri Başkanlığının İstanbul Haseki Eğitim Merkezindeki 30 aylık Arapça ve dini ilimlere yönelik hizmet içi eğitim kursuna katıldı ve burayı da 1993 yılı Nisan ayında başarı ile tamamladı. Aynı süre zarfında bir yandan da Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Temel İslam Bilimleri Kelam anabilim dalında başladığı yüksek lisansını “Murada Molla Kütüphanesindeki Kelam Yazmalarının Tanıtım ve Tavsifi” isimli tezi ile 1993 yılı mayıs ayında tamamladı. Aynı yıl Eylül ayında Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Temel İslam Bilimleri Kelam anabilim dalında başladığı Doktora eğitimini Amerika Birleşik Devletleri’ne din görevlisi olarak atanması sebebi ile yarıda bırakmak durumunda kaldı. ABD’deki cami görevini 1994-1998 yılları arasında tamamladı ve yurda döndü. 1999 yılında yeniden başladığı Doktora eğitimini 2007 yılında “Müslüman Kelamında Peygamberin Görevi” isimli tezi ile tamamladı. Doktorasını yaparken 2002 yılında yapılan sınavda başarılı olarak 2003 yılı Nisan ayında Erzurum ilçesi Karaçoban ilçesine Müftü olarak atandı. 2004 yılında yapılan Din İşleri Yüksek Kurulu uzmanlığı sınavını kazanarak aynı yıl Ağustos ayında Kurul Uzmanlığı görevine başladı. Doktorası akabinde 2007 yılı eylül ayında altı aylık araştırma amaçlı yurt dışı eğitimi için Başkanlıkça İngiltere Manchester üniversitesine gönderildi. 2008 yılında yapılan ataşelik sınavında başarılı görülerek Ağustos ayında TC Hollanda Deventer Başkonsolosluğuna Din Hizmetleri Ataşesi olarak atandı ve buradaki görevini başarı ile tamamladı ve 2011 yılında Başkanlıktaki görevine döndü. Çeşitli dergilerde yayınlanmış yazıları olan Dr. Mustafa KAHRAMAN halen bu görevini yürütmekte olup, evli ve dört çocuk babasıdır ve iyi derecede İngilizce ve Arapça bilmektedir.