Konserve balık tüketmek caiz midir?

Dinî açıdan asıl olan, içleri temizlendikten sonra balıkların pişirilip tüketilmesidir. İçleri temizlenmeden pişirilen balıkların tüketilmesi hususunda ise farklı görüşler bulunmaktadır. İslam âlimlerinin çoğunluğuna göre bu şekilde pişirilen küçük balıkların yenilmesi helaldir (Nevevî, Mecmu, IX, 73; Ravzatü’ṭ-Tâlibîn, III, 239; İbn Kudâme, Muğni, XIII, 300; İbn Âbidîn, Reddü’l-Muhtâr, IX, 448; el-Mevsûatü’l-Fıkhiyye, “Etime”, V, 129-131). Ancak büyük balıkların, iç kısmındaki necasetin ete sirayetini önlemek için temizlendikten sonra pişirilmesi gerekir.
Buna göre, üretim aşamasında içi temizlendikten sonra pişirilen konserve balık tüketilmesinde dinen bir sakınca yoktur.

  En Son İncelediklerim
 Görüntülü Cevaplar  Sıkça Sorulanlar  Dini Bilgiler  Soru Sor
 Konular