/ ALO 190 Fetva Hattı Günümüz İnsanının İhtiyaçları Doğrultusunda Geliştirilmeye Devam Ediyor

Din İşleri Yüksek Kurulu, Alo 190 Dini Soruları Cevaplandırma (Fetva) Hattını, günümüz insanının ihtiyaçları doğrultusunda geliştirmeye devam ediyor. Bu çerçevede Alo 190 Fetva Hattı, dijital teknolojilerin desteği alınarak kolay erişilebilen, güvenli ve kaliteli iletişim imkânı sunan bir çağrı merkezine dönüştürüldü.

Cevapsız hiçbir çağrının kalmaması için ülke genelinde uygulamaya konulan çağrı merkezi, Din İşleri Yüksek Kurulu’nun rehberlik ve koordinesinde il müftülükleri bünyesinde oluşturulan dini soruları cevaplandırma merkezleri aracılığı ile yürütülüyor. Bu merkezlerde dini soruları cevaplandırabilecek nitelikli personel görevlendiriliyor. Din İşleri Yüksek Kurulu bünyesinde de Din İşleri Yüksek Kurul Uzman ve Uzman Yardımcıları dini soruların en doğru bir şekilde cevaplandırılabilmesi için il müftülüklerindeki merkezlere bilgi desteği sunuyor.

Din İşleri Yüksek Kurulu, Alo 190 Fetva Hattına yönelik geliştirmiş olduğu yeni sistemle ülke genelinde fetva birliğini sağlamayı amaçladığı gibi vatandaşlarımızı doğru bilgiyle buluşturma konusunda da daha etkin olabilmeyi hedefliyor.

Geliştirilen Alo 190 Fetva Hattı sayesinde, gün içerisinde hangi il müftülüğünün ne kadar çağrıya cevap verdiği, soru soran müstefti ile görüşme süresi, çağrıların yoğunlaştığı zaman aralığı gibi hususlarda istatistikî bilgi alınabiliyor. Ayrıca sistem, anlık ve belli periyotlar dâhilinde raporlama gibi teknik özellikleri ile dini bilgilendirme ve fetva hizmetlerinin daha etkin ve verimli bir şekilde yürütülmesine imkân tanıyor.

Alo 190 Fetva Hattında 1 Ağustos-19 Ağustos tarihleri arasında istatistikî verilere göre; ülke genelinde 23.772 soru il müftülüklerindeki fetva görevlileri tarafından cevaplandırılmış; vatandaşlar, Alo 190 Fetva Hattına ortalama 35 saniyede ulaşabilmiş; konuşma süresi de toplam 1.403 saat 11 dakika olarak tespit edilmiştir. Bu bağlamda Din İşleri Yüksek Kurulu, almış olduğu verilerden hareketle hizmet politikalarını güncellemekte, Başkanlığın ilgili birimlerine de kaynaklık sağlamaktadır.

Din İşleri Yüksek Kurulu, Alo 190 Fetva Hattı sistemini daha da geliştirebilmek için merkez ve müftülükler bünyesinde çalışmalarını sürdürüyor…