Türkiye-Malezya İslam Astronomisi Uygulamaları Çalıştayı : Din İşleri Yüksek Kurulu : Dini Bilgilendirme Platformu
/ Türkiye-Malezya İslam Astronomisi Uygulamaları Çalıştayı
Türkiye-Malezya İslam Astronomisi Uygulamaları Çalıştayı


Türkiye-Malezya İslam Astronomisi Uygulamaları Çalıştayı 

Din İşleri Yüksek Kurulu ve Malezya Malaya Üniversitesi işbirliği ile 03-05 Eylül 2024 tarihlerinde Ankara’da “Türkiye-Malezya İslam Astronomisi Uygulamaları Çalıştayı” düzenlendi.
Çalıştayda Türkiye ve Malezya’nın takvim çalışmaları, ibadet vakitlerinin belirlenmesi, dini günlerin tespiti, ibadethanelerde ve diğer yerlerde kıblenin tespitine yönelik güncel uygulamalar, hilal doğuşu tespi yöntemleri ve kriterleri, teknik altyapı ve belirtilen konularla ilgili iki ülke kurumlarının tanıtılmasına yönelik çalışmalar yapıldı.

Toplantı’ya Başkanlığımızdan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali ERBAŞ, Din işleri Yüksek Kurulu Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman HAÇKALI, Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Selim ARGUN, Diyanet Akademi Başkanı Doç. Dr. Enver Osman KAAN, Din Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Şaban KONDİ, Yönetim Hizmetleri Genel Müdürü Bünyamin KAHRAMAN, Kurul Üyeleri, Kurul Uzmanları, Astronomlar ve Vakit Hesaplama Uzmanları katıldı.

Malezya’dan ise Malaya Üniversitesi İslami İlimler Akademisi Dekanı Prof. Dr. Mohd Fauzi Bin Hamat ve Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Abdul Karim Bin Ali, Persekutuan Vilayeti Müftüsü Doç Dr. Lukman Bin Haji Abdullah, Pahang Müftüsü, Melaka Müftüsü, Sabah Müftüsü, Selangor Müftüsü, Negeri Sembilan Müftüsü ve Perak Müftü Yardımcısı ile Malaya Üniversitesi’nde çalışan İslam Astronomisi ve Astrofizik alanında uzmanlaşmış akademisyenler ile Malezya devlet kurumlarında çalışan görevlilerinden oluşan bir grup katılmıştır.

Toplantıda bir konuşma yapan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali ERBAŞ, İslam dünyasının iki önemli ülkesi olan Türkiye ve Melezya’nın ilmi konularda istişare toplantıları sürdürmesinin önemine değindi. Başkan ERBAŞ, İbadet vakitleri konusunda birliği temin çalışmalarının önemine vurgu yaptıktan sonra, yapılacak olan toplantıların İslam dünyasının içinde olduğu diğer meselelere de çözüm arayışı şeklinde devam etmesi dileklerini iletti.

Açılış oturumundan sonra 4 oturumda İslam Astronomisinin ana konuları olan vakit hesaplama, kıble tespiti, namaz vakitleri ve rüyeti hilal ile ilgili olarak 13 tebliğ sunulmuş olup son oturumda da bunların değerlendirilmesi yapılmıştır. 


 Görüntülü Cevaplar  Sıkça Sorulanlar  Dini Bilgiler  Soru Sor
 Konular